סעיף 46 לפקודת מס הכנסה בישראל מעניק זיכוי במס בגובה 35% לכל תרומה המועברת לעמותה מוכרת. זיכוי זה מהווה תמריץ חשוב לתורמים לתרום לעמותות, ומסייע לעמותות לגייס משאבים למטרותיהן. או כפי שמצויין בחוק, סעיף 46 בנושא תרומות:
“46 (א) אדם שתרם בשנת מס פלונית סכום העולה על 180 שקלים חדשים לקרן לאומית, או למוסד ציבורי כמשמעותו בסעיף 9(2) שקבע לענין זה שר האוצר באישור ועדת הכספים של הכנסת, יזוכה מהמס שהוא חייב בו באותה שנה בשיעור של 35% מסכום התרומה – אם הוא יחיד, ובשיעור הקבוע בסעיף 126(א) מסכום התרומה – אם הוא חבר-בני-אדם”
לכן, חשוב שעמותות יעבדו לפי סעיף 46 של רשות המיסים. עבודה לפי סעיף זה מעניקה לעמותות מספר יתרונות, ביניהם:
- החזר מס סעיף 46 מגביר יכולת לגייס יותר תרומות: זיכוי במס בגובה 35% הוא תמריץ משמעותי לתורמים. תורמים רבים מעדיפים לתרום לעמותות מוכרות, כדי שיוכלו לקבל זיכוי במס בגין תרומותיהם.
- שקיפות ומהימנוּת: עמותות שמעבדות לפי סעיף 46 נדרשות לעמוד בסטנדרטים גבוהים של שקיפות ומהימנוּת. הדבר מסייע לתורמים לדעת כי תרומותיהם משמשות למטרות הנכונות.
- תמיכה מממשלת ישראל: ממשלת ישראל תומכת בעמותות שמעבדות לפי סעיף 46. הממשלה מעניקה לעמותות אלה הטבות שונות, כגון פטור ממס, מימון ממשלתי ועוד.
הרקע לקבלת תרומות לפי סעיף 46
סעיף 46 חוקק בראש ובראשונה כדי להקל על הפעילות של המגזר השלישי, קרי העמותות הפועלות בישראל, והוא נולד על רקע הקטנת מעורבות המדינה במתן שירותים לאזרח. אם בימי המדינה הראשונים האידיאולוגיה השלטת הייתה סוציאליסטית ומעטפת השירותים שנתנה המדינה לאזרחים היה גדול, הרי שעם עליית האידיאולוגיה הקפיטליסטית ומדיניות ההפרטות, סל השירותים שמעניקה המדינה הלך והדלדל, ואת הואקום שנוצר עקב צמצום שירותי המדינה לאזרח החלו למלא עמותות.
חרף העובדה שסעיף 46 מעניק החזר מס לתורמים ולא מעניק הטבת מס ישירה לעמותות או תקצוב ממשלתי ישיר, נהנות העמותות מהטבה באופן עקיף, שכן סעיף 46 כאמור מעודד תרומות למגזר השלישי, כשהוא מקנה זיכוי ממס בתמורה לתרומה.
היתרונות של עבודה לפי סעיף 46 של רשות המיסים:
החזר מס סעיף 46 מגדיל את היכולת לגייס יותר תרומות
בראש ובראשונה, החזר מס סעיף 46 מגדיל את היכולת לגייס יותר תרומות. זיכוי במס בגובה 35% הוא תמריץ משמעותי לתורמים. תורמים רבים מעדיפים לתרום לעמותות מוכרות, כדי שיוכלו לקבל זיכוי במס בגין תרומותיהם. על פי מחקרים, תורמים שיכולים לקבל זיכוי במס בגין תרומותיהם, תורמים בממוצע כ-30% יותר מאשר תורמים שאינם יכולים לקבל זיכוי במס.
סעיף 46 מעצים שקיפות ומהימנוּת
מעבר ליכולת לגייס יותר תרומות, חשיבות נוספת בקבלת סעיף 46 היא לצורך שקיפות ומהימנוּת. עמותות שעובדות לפי סעיף 46 נדרשות לעמוד בסטנדרטים גבוהים של שקיפות ומהימנוּת.
הדבר מסייע לתורמים לדעת כי תרומותיהם משמשות למטרות הנכונות. רשות המיסים דורשת מעמותות שמעבדות לפי סעיף 46 להגיש דו”חות שנתיים המפרטים את פעילות העמותה והכנסותיה. דו”חות אלה זמינים לציבור הרחב, כך שכל תורם יכול לבדוק את פעילות העמותה לפני שהוא תורם לה.
תמיכה מממשלת ישראל בעמותות שמעבדות לפי סעיף 46
יתרון נוסף לעבודה עם סעיף 46 היא תמיכה מממשלת ישראל. ממשלת ישראל תומכת בעמותות שעובדות לפי סעיף 46. הממשלה מעניקה לעמותות אלה הטבות שונות, כגון פטור ממס, מימון ממשלתי ועוד.
פטור ממס – עמותות שעובדות לפי סעיף 46 פטורות מתשלום מס על הכנסותיהן, למעט הכנסות מסוימות, כגון הכנסות מעסקים או מנכסים.
מימון ממשלתי – ממשלת ישראל מעניקה מימון לעמותות שעובדות לפי סעיף 46, בנושאים שונים, כגון רווחה, חינוך, בריאות ועוד.
קבלת אישור סעיף 46
כדי לקבל אישור סעיף 46 יש לעמוד בקריטריונים הבאים:
- להירשם כעמותה ולקבל הכרה כמוסד ציבורי, על פי סעיף 9(2) לפקודת מס הכנסה.
- לעמוד ברשימת המטרות המוגדרות בחוק לפקודת מס הכנסה – לעמותות בישראל.
- לכתוב תקנון ולהתאים אותו לדרישות לפי סעיף 46א.
- היה ויש לעמותה חובות במס הכנסה, עליה לסלק אותן.
- לחתום על כתב התחייבות ולצרף אצ המסמכים הנדרשים.
- להגיש בקשת לאישור סעיף 46.
סיכום סעיף 46 עמותות ותרומת
עבודה לפי סעיף 46 של רשות המיסים מעניקה לעמותות מספר יתרונות חשובים, ביניהם היכולת לגייס יותר תרומות, שקיפות ומהימנוּת ותמיכה מממשלת ישראל. לכן, חשוב שעמותות יעבדו לפי סעיף זה, על מנת להגדיל את היכולת שלהן לתרום לקהילה ולממש את מטרותיהן.