רווח גולמי

מה זה רווח גולמי, מהו רווח תפעולי, ואיך מחשבים?  – עושים סדר

23.11.2023

כדי להבין מה זה רווח גולמי לא צריך תואר אקדמי וגם לא 5 יחידות בבגרות במתמטיקה. זה מושג די פשוט להבנה ולהסבר, וטוב שכך, כי הוא מהווה מדד מרכזי לבחינת ביצועים פיננסים ויעילות הליבה של עסקים וחברות – בכל העולם. רווח גולמי (כמו גם רווח תפעולי ורווח נקי, עליהם נרחיב בהמשך) הם מעין מד-חום שעוזר ללמוד על בריאותה על החברה. אם הם גבוהים הסיכוי של החברה לשגשג ולהצליח גבוה אף הוא, ולהפך – אם הם נמוכים, כדאי לערוך בדיקה, אולי לראות רופא או לפחות ללכת לקראת תוכנית הבראה.

אז מה זה רווח גולמי?

רווח גולמי מלמד כמה חברה הרוויחה מהמכירות של המוצר או השירות, בניכוי עלויות המכר (COGS). כאשר עלות מכר היא העלויות הכרוכות בייצור המוצר/השירות כגון: עלות חומרי הגלם, שכר עבודתם של עובדי הייצור בחברה שהיא יצרנית. בחברה מסחרית (שאינה מייצרת אלא קונה ומוכרת מוצרים) עלות מכר היא עלות הסחורה שנמכרה בתקופה נתונה, ובחברה המספקת שירותים, עלויות מכר אלו הן עלויות אספקת השירותים.

דוגמה מספרית לחישוב רווח גולמי:

כלל הכנסות של 1.5 מיליון ₪ מינוס עלויות מכר בסך של 1 מיליון ש”ח, זהו רווח גולמי של 500 אלף ₪, ובאחוזים -33%.

שימו לב, שאל חישוב רווח גולמי לא הכנסנו עלויות כגון: שיווק ופרסום, משכורות של עובדים שאינם קשורים לייצור, הוצאות משרדיות, מיסים וכו’, אלו יכנסו לחישוב רווח תפעולי ולרווח נקי, עליהם נדון בהמשך.

מה זה רווח גולמי?

חישוב רווח גולמי לבד או באמצעות תוכנה?

אם אתם מעוניינים לערוך חישוב רווח גולמי בעצמכם, אז תוכלו לעשות זאת על פי הנוסחאות הבאות:

חישוב רווח גולמי בעסק מסחרי/חברה מסחרית: לדוגמה חנות אופניים המייבאת אופנועים מסין ומוכרת אותם בחנות בתל אביב, חישוב רווח גולמי יהיה כך:

כלל ההכנסות  – העלויות הנלוות לייבוא האופניים מהספק  בסין = רווח גולמי.

חישוב רווח גולמי בעסק יצרני/חברה יצרנית: לדוגמה מפעל לייצור צ’יפים אלקטרונים בשדרות, חישוב רווח גולמי יהיה כך:

כלל ההכנסות – העלויות הנלוות לייצור הצ’יפים = רווח גולמי.

חישוב רווח גולמי בחברה המספקת שירותים: לדוגמה חברת ייעוץ עסקי בחיפה, חישוב רווח גולמי יהיה כך:

כלל ההכנסות  – העלויות הנלוות למתן שירותי הייעוץ העסקי = רווח גולמי.

אבל למה לעבוד כל כך קשה עם נוסחאות?! למה לאסוף נתונים באופן ידני, לשבת, להקליד נתונים ולעשות חישובים לעלויות מכר? – אם תתחברו אל תוכנת הנהלת חשבונות מבית ריווחית, תוכלו לראות את חישוב הרווח הגולמי של בית העסק שלכם בלחיצת כפתור. בדוח מאזן בוחן, המציג את הרווח וההפסד של העסק, יש שורת עלויות מכר ואם מפחיתים אותה מכלל ההכנסות, יש לכם חישוב מדויק ובזמן אמת של הרווח הגולמי שלכם. זה פשוט, אוטומטי וסופר מהיר.

להתחברות לתוכנה ולחישוב אוטומטי של רווח גולמי בעסק שלכם:

ההבדל בין רווח גולמי לרווח תפעולי

כבר רמזנו בסעיפים הקודמים מהו רווח תפעולי, עכשיו נבהיר את המושג רווח תפעולי בהרחבה.

רווח תפעולי, חשוב לא פחות מרווח גולמי (יש שיאמרו חשוב יותר), וגם הוא מלמד אותנו דבר או שניים על רווחיותה של החברה ובריאותה.

חישוב רווח גולמי לוקח בחשבון, בנוסף לעלויות המכר, גם הוצאות הקשורות לשיווק, פרסום ותקורה כגון: הוצאות חשמל, מים, ביטוח, אבטחה, אחזקה, שירותי רואה חשבון, שכר טירחה של עורכי דין, עלויות בנק, הוצאות דואר, אגרות וכו’. שימו לב, שבחישוב רווח תפעולי לא מנכים מיסוי, את זה נכניס לתחשיב כשאר נדון ברווח נקי, בהמשך.

כלומר חישוב רווח תפעולי הוא כדלקמן:

רווח תפעולי = כלל ההכנסות ממכירות – (עלויות מכר + עלויות תקורה).

פשוט לא?

רווח גולמי רווח תפעולי

ומה זה רווח נקי?

בחישוב רווח נקי, לוקחים בנוסף לעלויות מכר (רווח גולמי) ולהוצאות תקורה (רווח תפעולי) גם את סך ההוצאות על מיסים. חישוב שיעור הרווח הנקי של בית העסק קובע כמה כסף יישאר לבעל העסק מכל מכירה בניכוי כלל ההוצאות והוא יקבע במידה רבה אם העסק ריווחי או לא.

חישוב רווח נקי הוא כדלקמן:

רווח נקי = כלל ההכנסות ממכירות – (עלויות מכר + עלויות תקורה + הוצאות מיסים).

גם את נתון הרווח הנקי ניתן ליצור באופן אוטומטי ולראות בתוכנה של ריווחית. בנוסף, ניתן לשתף את רואה החשבון במערכת על מנת שידר את דוח סיכום הרווח הנקי לרשויות המס בסוף כל שנה. זה פשוט וקל!

לחישוב אוטומטי של רווח גולמי ורווחים נוספים והתחברות לתוכנה:

למה חשוב שבעלי עסקים יעקבו אחר רווח גולמי, תפעולי ונקי?

מעקב אחר רווח גולמי, תפעולי ונקי הוא חיוני להצלחת כל עסק וחברה וזאת מכיוון שמעקב והכרת  רווחים אלו מסייעת:

בתמחור –  ידיעת הרווח הגולמי למשל היא הכרחית לתמחור מוצרים. כאשר יודעים מה הקשר שבין עלות הסחורה/ייצור הסחורה לבין מחיר המכירה, ניתן לקבל החלטות מושכלות יותר באשר לתמחור המוצרים.

בריווחיות העסק – מעקב אחר הרווח התפעולי והרווח הנקי מלמדים האם יש לעסק מספיק הכנסה כדי לכסות את ההוצאות התפעוליות והכוללות, ומבטיח ריווחיות מקסימלית.

בשיפור ביצועי העסק – כאשר יודעים מה שיעור הרווח הגולמי, התפעולי והנקי ניתן להשוות את הביצועים ביחס למתחרים, ביחס להיסטוריית העסק עצמו וביחס לסטנדרטים בתעשייה. זה מאפשר  לזהות חולשות וחוזקות, להעריך מחדש אסטרטגיות, להסיר איומים ולזהות הזדמנויות וכך לשפר את הביצועים הכוללים של העסק.

בחיזוק אמון משקיעים ובקבלת אשראי – מעקב אחר רווח גולמי, נקי ותפעולי ווידוא שאלו תמיד חיוביים וגבוהים, מלמדים על הביצועים הפיננסים של בית העסק או החברה ומעידים כי החברה מנהלת ביעילות את משאביה. זה מגביר את האמון של משקיעים ומגדילים את הסיכוי שימשיכו/יתחילו להשקיע וכן מחזק את אמינות החברה בבנקים, מה שמגדיל את הסיכוי לקבל אשראי גבוה.

בניהול תזרים מזומנים – מעקב והכרות עם רווח גולמי, תפעולי ונקי עוזרים גם בניהול תזרים מזומנים בבית העסק. ניתוח סוגי הרווחים מאפשר לחברה לחזות, לתכנן ולנהל את הכספים בצורה יעילה וחכמה על ידי הבנת הקשר שבין מכירות, עלויות, ייצור ורווח.

בהישרדות עסקית ארוכת טווח – מעקב אחר הרווחים השונים מאפשר לבית העסק להיערך מראש לתנודות כלכליות ולהקצות כסף למצבי חרום. אלו מבטיחים שהחברה תצלח משברים, תסתגל לשינויים במהירות, תשרוד ותשגשג לאורך זמן.

לחישוב אוטומטי של רווח גולמי ורווחים נוספים בחרו את התוכנה הרצויה:

Mask Group-3

צרו קשר

יש לכם שאלה? אנחנו כאן בשבילכם.
השאירו פרטים ונציגינו יחזרו אליכם בהקדם.

Mask Group-3

הודעתך נשלחה תודה

ניצור איתך קשר בהקדם